Indische curry met aardappelkoekjes

Ingrediënten

  • aardappelen (kruimig)

  • ui

  • cashewnoten

  • look

  • gember

  • komijn

  • koriander

  • kaneel

  • nootmuskaat

  • bloem

  • garam masala

  • paprikapoeder

  • kurkuma

  • chilipoeder

  • suiker

  • olie

  • lente-ui

  • rijst of naan

Bereiding

De Indische keuken is wat mij betreft onovertroffen qua lekkere vegetarische gerechten (op de voet gevolgd door de Italiaanse). Dit is een lekker basisrecept voor een veganistische curry met aardappelkoekjes, die je kan aanvullen met je favoriete groenten. Wees niet te zuinig met de kruiden, ze tillen de eenvoudige ingrediënten meteen naar een hoger niveau.

Schil (voor 2 à 3 personen) 600 gram bloemige aardappelen, kook ze beetgaar in gezouten water, giet af en laat afkoelen.

Verwarm ondertussen 125 ml water, en laat hierin de ingrediënten voor de curry 10 minuten weken: 1 gehakte ui, 50 gram cashewnoten, 1 gepeld lookteentje en 1 stukje geschilde gember.

Rasp de afgekoelde aardappelen en meng naar smaak met zout, komijn, koriander, zwarte peper, kaneel en nootmuskaat. Voeg enkele eetlepels bloem toe en kneed tot een stevig deeg. Als het te plakkerig is, voeg je eventueel nog wat bloem toe. Vorm kleine platte koftas of bolletjes van het aardappeldeeg en zet opzij. Mix de geweekte ingrediënten samen met het water tot een gladde pasta. Verwarm een beetje olie in een pan. Voeg garam masala, gemalen koriander, paprikapoeder, kurkuma, zout en chilipoeder toe. Laat de kruiden even hun smaak afgeven, en voeg dan de cashew-uienpasta toe. Spoel de blender met een beetje water en doe dat bij in de pan. Roer goed door, voeg een snuifje suiker toe en laat dan op een zacht vuurtje indikken tot een curry. Doe wat extra water bij de saus als deze te dik wordt en roer regelmatig. Breng indien nodig verder op smaak. 

Bak ondertussen de aardappelen. Doe een flinke bodem olie (geschikt om te frituren) in een diepe pan en bak de aardappelkoekjes voorzichtig in porties aan beide zijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en hou ze warm in de oven terwijl je de volgende portie frituurt. Serveer ze heet en krokant met de curry, gesnipperde lente-ui en rijst of naan. 

Variaties

Je kan de aardappelkoekjes een vulling geven voor het bakken: kaas, gehakte noten, rozijnen … Voeg ook eens tomaat of andere groenten toe aan de saus. Of serveer de aardappelkoekjes met een frisse yoghurtdip als hapje.

Previous
Previous

Ovenschotel met kip, harissa en feta

Next
Next

Vegherd's pie