Appelkruimeltaart

Ingrediënten

  • bloem

  • witte suiker

  • vanille

  • roomboter

  • ei

  • rietsuiker

  • appels

  • citroensap

  • bruine suiker

  • kaneel

  • noten

  • amandelpoeder

  • slagroom en/of roomijs voor erbij

Bereiding

Meng voor het zanddeeg 300 gram bloem met 150 gram fijne witte suiker, een snuifje zout, enkele druppels vanille-extract, 200 gram koude boter in blokjes en 1 ei. Kneed alles tot een egaal deeg en zet het een half uurtje in de koelkast. Rol het deeg uit en leg in een ingevette vorm met losse bodem. Restjes deeg kan je invriezen voor later, of zandkoekjes van bakken.

Meng voor het kruimeldeeg 50 gram bloem, 50 gram rietsuiker en 50 gram boter. Wrijf tot fijne kruimels en zet opzij.

Schil een vijftal appels en snij ze in blokjes. Meng met citroensap, bruine suiker, kaneel en eventueel wat gehakte noten.

Bestrooi de zanddeegbodem met amandelpoeder en verdeel hierover de appels. Strooi het kruimeldeeg over de appels en zet de vorm 45 à 50 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C tot het deeg goudbruin ziet en de appeltjes gaar zijn. Laat de appeltaart afkoelen, haal uit de vorm en serveer met verse slagroom.

 

Previous
Previous

Appelcake met noten

Next
Next

Hasselback krieltjes