Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.



Zeeuwse bolussen

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Los 1 zakje gedroogde gist (11g) samen met een snuifje suiker op in 250 ml lauwwarme volle melk.

Meng 500 gram bloem met 10 gram zout. Giet er de melk bij en kneed samen met 80 gram gesmolten roomboter en een klein ei tot een plakkerig, elastisch deeg maar zorg ervoor dat je niet te lang kneedt. Laat het deeg afgedekt een uurtje rijzen op een warme plaats tot het in hoeveelheid verdubbeld is.

Meng 300 gram donkerbruine suiker met een theelepel kaneel. Verdeel dit over je werkblad. Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes. Rol ze uit tot lange worstjes, die je telkens in de bruine suiker drukt tot alle suiker opgenomen is. Rol de deegworstjes losjes op tot een bolus en steek het uiteinde onderaan weg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat terug een halfuur rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 240°. Zet een bakje water onder in je oven en bak de bolussen kort (5 minuten was voldoende in mijn oven) zodat ze sappig en mals blijven. Haal ze uit de oven, draai ze om zodat alle suiker er goed in kan trekken en laat ze zo afkoelen. Eet de bolussen liefst de dag zelf nog op, je kan ze ook invriezen.