Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.Salted caramel cupcakes

Ik ben niet de grootste cupcakefan, en al zeker niet als het een saai vanillecakeje met een veel te chemische topping betreft. Maar karamel maakt alles beter, en deze salted caramel cupcakes mag je me dan weer wel dag en nacht voorschotelen. 

Meng 200 gram bloem met een theelepel bakpoeder en een theelepel zout. Klop 120 gram zachte boter enkele minuten op met 300 gram donkerbruine suiker. Voeg 2 eieren en een theelepel vanille-extract toe en klop verder tot een egaal mengsel. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en meng tot ze volledig is opgenomen. Giet als laatste 120 ml volle melk bij het beslag en klop nog even stevig door. 

Zet papieren cupcakevormpjes in een muffin bakblik. Vul de vormpjes 2/3de met het deeg, zodat ze mooi kunnen rijzen, en zet 15 à 18 minuten in de oven op 175° of tot een breinaald er droog uitkomt. Laat ze afkoelen terwijl je de frosting maakt.

Smelt hiervoor 60 gram goede boter in een pannetje, voeg 100 gram donkerbruine suiker, een goede snuif zeezout en 50 ml volle room toe. Roer kort tot alle suiker opgelost is, en haal meteen van het vuur. Als de karamel te lang blijft bubbelen, krijg je na het afkoelen een harde toffee, niet ideaal voor op cupcakes. Laat de karamel enkele minuten afkoelen en klop er 100 gram bloemsuiker, 100 gram koude boter en 100 gram roomkaas onder. Proef of de topping zoet/zout genoeg is naar je smaak. Zet in de koelkast tot gebruik. 

Spuit de topping op de cupcakes en duw er een rolosnoepje in.Deze hoeveelheden zijn voldoende voor 24 medium cupcakes, die je in een afgesloten doos tot 3 dagen kunt bewaren op een koele, droge plaats.