Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.



Chicken pie (kippenpastei)

Was de prei, wortel en pastinaak, schil ze en snij in stukken. Smelt een grote klont boter in een pot met dikke bodem. Snij de kippenhaasjes wat kleiner en braad ze samen met een gesnipperd sjalotje en geplet teentje look in de boter. Kruid met peper en zout. Draai het vuur een beetje lager, voeg de groentjes toe en roerbak enkele minuten. Strooi dan wat bloem in de pot, roer goed tot de bloem opgenomen is door de boter en giet de kippenbouillon of fond er beetje bij beetje bij, tot je een stevige saus hebt. Voeg enkele druppels citroensap en een scheutje room en/of een lepeltje boursin cuisine toe.

Rol kleine balletjes van het gehakt en bak ze kort aan in een scheut olie. Laat uitlekken en voeg ze toe aan de kip. Breng de saus verder op smaak met dragon, tijm, peterselie en salie. Schep de kipvulling in een ingevette ovenschotel. Klop een eitje los en smeer de bovenranden van de schotel ermee in. Dek de schotel af met een vel bladerdeeg, dat je stevig om de randen heen bevestigt (het overtollige deeg snij je weg). Van de overschotjes kun je figuurtjes maken om de bovenzijde mee te decoreren. Smeer de volledige bovenkant in met ei en maak enkele gaatjes in het deeg om de stoom te laten ontsnappen. Zet 20 à 30 minuten in de oven op 190-200°, tot het bladerdeeg mooi goudbruin kleurt.

Variaties:
- Je kan de gehaktballetjes weglaten, of vervangen door spekjes. Voorzie zo’n 100 gram kip en 50 gram gehakt of spek per persoon.
- Ook met de groenten kan je variëren: voeg champignons, erwtjes of blokjes courgette toe.
- Als je tijd en zin hebt, kan je ook een volledige kip gaar koken, het vlees er af plukken en het kookvocht als basis voor de saus gebruiken. Vind je gewone kipfilet te droog, gebruik dan het vlees van de dijen.
- Mag het wat exotischer, gebruik dan garam masala kruiden om de kip op smaak te brengen.