Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.Gebakken karamelcheesecake met speculoosbodem

Hak en mix 450 gram speculaasjes fijn en meng met 160 gram gesmolten boter. Bekleed hiermee zowel de bodem als de wanden van een ingevette springvorm (22 à 24 cm) en zet een uur in de koelkast. Laat ondertussen de andere ingrediënten op kamertemperatuur komen, behalve de room en de zure room.

Klop 250 gram ricotta zacht met 500 gram volle roomkaas. Voeg 175 gram bruine suiker toe en blijf kloppen tot alle suiker opgenomen is. Voeg een voor een 4 eieren toe, terwijl je tussendoor blijft kloppen. Meng er als laatste 2 eetlepels karamelsiroop, een snuifje zout en 1 theelepel vanillepoeder onder. Schep het mengsel voorzichtig in de springvorm. Bak 80 minuten op 120° of tot het middelste stuk van de cake lichtjes gestold is. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Zet daarna nog minstens 3 u in de koelkast.

Klop 250 ml room zacht op met een potje zure room, een lepel poedersuiker en een druppeltje amandelextract. Smeer dit uit over de cheesecake, besprenkel met vloeibare karamel en decoreer met rolochocolaatjes.