Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.Ombre-laagjestaart met chocolade en karamel

Een laagjestaart is niet zo moeilijk als het eruit ziet, maar oogt direct alsof je een rasechte baking Queen bent. Neem er wel de tijd voor, zowel de cakelagen als de vulling en de topping moeten goed afgekoeld zijn, zodat de taart een stevig geheel wordt in plaats van een wiebelig zootje. Ik gebruikte een bakblik van 24 cm doorsnee. Kleiner kan ook, dan heb je een hogere taart maar moeten de cakelagen iets langer in de oven.

Klop 250 gram zachte boter met 230 gram witte suiker, 180 gram zelfrijzende bloem, 85 gram gemalen amandelen, 3 eieren, 125 gram Griekse yoghurt, enkele druppels vanille-extract, een scheutje melk en een snuifje zout tot een egaal deeg. Doe de helft ervan in een ingevet bakblik, en zet een twintigtal minuten in de oven op 170°, of tot een breinaald er droog uitkomt. Meng ondertussen 5 eetlepels ongezoet cacaopoeder en eventueel nog wat melk onder de andere helft van het deeg, en bak het op dezelfde manier. Laat de vanillecake en chocoladecake op een rooster afkoelen.

Klop opnieuw 250 gram zachte boter met 175 gram lichtbruine suiker, 50 gram donkerbruine suiker, 180 gram zelfrijzende bloem, 85 gram gemalen amandelen, 3 eieren, 125 gram Griekse yoghurt, enkele druppels vanille-extract, een scheutje melk en een snuifje zout tot een egaal deeg. Doe de helft ervan in een ingevet bakblik, en zet een twintigtal minuten in de oven op 170°, of tot een breinaald er droog uitkomt. Meng ondertussen 1 eetlepel ongezoet cacaopoeder en eventueel nog wat melk onder de andere helft van het deeg, en bak het op dezelfde manier. Laat de karamelcake en chocoladekaramelcake op een rooster afkoelen.

Maak ondertussen de ganache. Breng 200 ml volle room tegen het kookpunt, en giet over 100 gram gehakte melkchocolade en 100 gram gehakte pure chocolade. Laat even staan tot de chocolade gesmolten is, voeg enkele klontjes boter toe en roer tot een gladde ganache. Zet in de koelkast tot de ganache smeerbaar is (dus nog niet volledig opgesteven). Verwarm ondertussen 150 gram donkere kandijsuiker met een snuifje zeezout en 90 ml volle room in een pannetje en breng aan de kook. Laat enkele minuten bubbelen tot alle suiker opgelost is en laat de karamel afkoelen tot kamertemperatuur. Klop er vervolgens 400 gram volle roomkaas onder. Zet in de koelkast tot gebruik.

Als alle cakelagen afgekoeld zijn, stapel je ze voorzichtig op elkaar van licht naar donker (of omgekeerd). Smeer tussen elke laag wat van het karamelmengsel. Giet de ganache over de cake en ga met een spatel langs de randen zodat het egaal verspreid wordt. Decoreer de taart naar wens en zet in de koelkast tot gebruik. Je kunt gemakkelijk met 10–14 man van deze taart eten.