Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.Pannenkoekentaart

Maak een pannenkoekendeeg dat iets vloeibaarder is dan gewoonlijk, door iets minder bloem of iets meer melk toe te voegen. Het basisdeeg vind je hier.
Als het wat sneller vooruit moet gaan, kun je ook 2 pakjes pannenkoeken uit de winkel gebruiken. Afhankelijk van de dikte van je pannenkoeken heb je 15 à 20 exemplaren nodig voor een mooie hoogte van de taart. Laat ze zeker helemaal afkoelen.

Verwarm al roerend 400 gram zoete gecondenseerde melk (1 blikje) op een laag vuurtje, terwijl je 3 blaadjes gelatine laat weken in koud water. Knijp de blaadjes uit en los ze op in de gecondenseerde melk. Laat een beetje afkoelen en meng dan met 500 gram mascarpone tot een smeuïg mengsel. Breng dit op smaak met een scheutje likeur, koffie of wat ahornsiroop (hiermee kun je naar hartenlust variëren). Zet het mascarponemengsel in de koelkast tot het voldoende opgesteven is om uit te smeren.

Leg een pannenkoek op een mooi bord (de taart nadien verplaatsen wordt moeilijk). Smeer er een lepel van de mascarpone op uit, leg de volgende pannenkoek erbovenop en ga zo verder tot de mascarpone en/of de pannenkoeken op zijn. In het midden van je taart kun je één of twee andere laagjes leggen voor een mooi effect en een ander smaakaccent: frambozenconfituur, verkruimelde speculaas, gehakte noten, wat je maar wilt.

Laat de taart opstijven in de koelkast terwijl je de chocoladeganache maakt. Breek 200 gram pure chocolade van goede kwaliteit in kleine stukjes en leg ze in een hittebestendige schaal. Breng 200 ml volle room net tot aan het kookpunt en giet het over de chocolade. Laat enkele minuten staan en roer tot alle brokjes zijn verdwenen. Voeg een klontje boter toe en roer tot een gladde ganache die je kort een beetje laat afkoelen tot ze dik genoeg is. Giet de chocolade voorzichtig over de taart en smeer uit over de zijkanten van de taart. Decoreer de taart naar eigen wens en laat verder opstijven in de koelkast.