Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.



Pizza bolognese

Een zelfgemaakte pizza bolognese is niet te vergelijken met de pizza’s besmeerd met een laagje flauwe saus die je in de winkel koopt. Koop een kant-en-klaar pizzadeeg (snelle optie) of maak deze zelf (lekkerder!). Meng hiervoor 150 ml warm water met een half zakje gedroogde gist en een eetlepel suiker en laat enkele minuten staan. Meng 250 gram bloem met 1 theelepel zout. Giet de gist bij de bloem en kneed samen met 3 eetlepels goede olijfolie tot een glad, ietwat plakkerig deeg. Vorm er een bol van, leg in een ingevette kom en zet weg op een warme plaats. Laat een half uurtje rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is. Deze hoeveelheden zijn goed voor 1 grote of 1 deeppanpizza, of 2 normale pizza's.

De bolognesesaus kan je natuurlijk ver op voorhand maken. Ik heb steeds porties in m'n vriezer zitten. Schil en snij de look en ui fijn. Stoof ze in wat olijfolie in een pot met dikke bodem, maar op een laag vuurtje, zodat ze niet beginnen kleuren. Snij ook de wortel en rode paprika in heel kleine blokjes en voeg ze toe. Bestrooi met provencaalse kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum & oregano). Als de groenten even geroerbakt zijn, doe je tomatenpuree, passata en tomatenvlees uit blik bij de groentjes. Neutraliseer de zuurheid van de tomaten met een snuifje suiker.

Bak in een aparte pan het gehakt rul, schuif het wat opzij en bak daar de pancetta (in blokjes of fijne reepjes) mee. Breng het vlees op smaak met peper en zout, en voeg zonder braadvet toe aan de saus. Laat alles 2 à 3 uur sudderen op een laag vuurtje, en proef of er voldoende smaak in je saus zit, kruid zo nodig bij.

Rol het pizzadeeg uit en smeer het in met passata. Beleg het vervolgens royaal met de bolognesesaus en geraspte kaas. Zet de pizza 20 minuten in de oven (op de warmste stand) tot de kaas gesmolten is. Serveer met brood en rucola.