Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.



Pastitio

Pastitio is een Griekse pastaschotel, die met z'n 3 laagjes wel wat lijkt op lasagne. Begin met de vleessaus, zodat die rustig kan pruttelen. 

Bak een fijngesneden ajuin en enkele teentjes gesnipperde look in ruim wat olijfolie. Voeg een halve kilo gemengd gehakt toe en plet met een vork tot het gaar en rul gebakken is. Kruid met kaneel, chilipeper en zout. Voeg een blikje tomatenvlees en twee lepels tomatenpuree toe. Vul het gebruikte blik met de helft water en de helft rode wijn en giet bij het gehakt. Laat zachtjes verder sudderen terwijl je de twee andere lagen maakt, het vocht in de saus moet grotendeels verdampt zijn. 

Maak ondertussen de witte kaassaus. Smelt 30 gram boter in een steelpannetje en voeg 30 gram bloem toe. Roer goed. Wanneer het kookt voeg je beetje bij beetje een glas melk toe tot je een gladde, maar dikke bechamelsaus krijgt. Meng er 100 gram mascarpone en 100 gram schapenkaas (bv. feta) onder en laat op een laag vuurtje smelten. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en meng er een eitje onder. 

Kook ondertussen de lange macaroni beetgaar in gezouten water. Giet af en meng met een lepel van de kaassaus en nog een geklutst ei. Doe de pasta in een ovenschaal en druk aan. Schep daarboven voorzichtig de vleessaus en bedek deze met de kaassaus. Bestrooi met geraspte kaas. Zet de pastitio een half uurtje in de oven op 200° en serveer goed heet.