Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.Frans stoofvlees (boeuf bourguignon)

Gebruik voor sudderpotjes een kookpot met dikke bodem en laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen. Dep vervolgens droog voor het bakken.

Bak de spekjes krokant en haal ze uit de pan. Voeg eventueel wat boter toe als er niet voldoende braadvet overgebleven is. Schroei het rundvlees vervolgens aan alle kanten dicht, doe dit eventueel in meerdere keren als je veel vlees hebt, zodat het niet kookt maar echt bakt. Kruid met peper en zout en haal het vlees eventjes uit de pan.

Fruit een gesnipperd uitje en een geperst teentje look in het vet. Laat een eetlepel tomatenpuree kort meebakken. Bestrooi alles met een beetje bruine kandijsuiker en wat bloem en blus de pan met een blik tomatenvlees, een bokaal rundsfond en een goede scheut rode wijn. Als de vloeistof warm is, voeg je het vlees en het spek terug toe. Breng de saus op smaak met tijm en laurier.

Laat het vlees 4 à 6 sudderen op een heel laag vuurtje tot het botermals is. Voeg een uur voor het serveren schijfjes wortel en/of gebakken champignons toe. Serveer de boeuf bourguignon met brood of kroketjes.