Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.



Aardbeientaart

Maak eerst het deeg. Laat 15 gram verse gist oplossen in 100 ml warme melk. Zeef 250 gram bloem met 15 gram suiker, en meng er het gistmengsel en 1 ei onder. Kneed 65 gram boter en een snuifje zout onder het deeg tot het soepel aanvoelt. Laat een half uurtje rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is.

 

Bereid ondertussen de banketbakkersroom. Breng hiervoor een halve liter volle melk aan de kook met een snuifje zout en het merg van een vanillepeul. Klop 3 eidooiers samen met 100 gram suiker tot een dikke witte massa (ruban). Meng er 10 gram puddingpoeder en 30 gram maizena onder. Giet een scheutje hete melk bij de ruban, meng goed en voeg vervolgens de rest van de melk toe. Doe het mengsel terug in de kookpot en laat de pudding kort op een zacht vuurtje indikken terwijl je voortdurend roert.

 

Rol het deeg uit en bekleed er een ingevette taartvorm mee. Laat het deeg even rusten, en bedek de bodem met de pudding. Zet de taart in de oven op 190° tot de pudding mooi gestold is en het deeg goudbruin ziet. Laat afkoelen op een rooster terwijl je de aardbeien wast.

 

Snij de aardbeien in twee of in schijfjes en schik ze op de taart. Mix de minder mooie exemplaren met wat suikersiroop en aardbeienconfituur, en strijk dit over de gehele taart. Werk af met toefjes slagroom.

 

Je kunt de bodem ook blind bakken en daarna vullen met pudding. Heb je liever een kruimeldeeg? Wrijf dan 200 gram gezeefde bloem met 100 gram bloemsuiker, 100 gram boter en een snuifje zout tot kruimeldeeg. Doe er 3 geklopte eierdooiers bij en kneed tot een gladde bal deeg.