Inloggen

Log in om je favoriete recepten te bewaren, notities te maken en de inhoud van je keukenkast te wijzigen.



Bolognesesaus (ragu)

Neem de tijd voor echte ragu bolognese, de saus wordt pas echt lekker als ze minstens twee uur heeft staan pruttelen op een zacht vuurtje. Pluspunt: heel het huis ruikt heerlijk. Snij wat bleekselder, wortel, paprika en ui in heel fijne blokjes. Pers enkele tenen look uit. De groenten moeten een soort van oplossen in de saus, geen grote brokken dus. Neem een pot met dikke bodem, giet er een goede scheut olijfolie in en bak de groenten een minuut of tien op een laag vuurtje, ze mogen niet kleuren.

Bak ondertussen in een andere pan de reepjes pancetta. In het vet dat vrijkomt bak je het gehakt rul. Ook het vlees hoort niet te kleuren. Doe het vlees bij de groenten in de pan, blus met een glas lekkere rode of witte wijn en voeg een blik kwaliteitstomaten toe. Laat de saus een uurtje sudderen. Voeg daarna kruiden naar smaak toe: nootmuskaat, chilivlokken, oregano, marjolein.

Laat de bolognese nog een uurtje inkoken, waarbij je regelmatig roert. Voeg een kwartiertje voor het einde een scheutje melk en een klontje roomboter toe. Het eindresultaat is een dikke smeuïge vleessaus bomvol smaak, die je serveert met een grove pasta (zoals pappardelle) en vers geraspte parmezaanse kaas of pecorino.